Leeftijdindeling per 2020 - 2021

Mededeling vanuit NHV

Met ingang van het seizoen (2013/2014) is er door het NHV een nieuwe leeftijdsindeling ingevoerd worden. Het grootste verschil tussen de oude en nieuwe indeling is dat er in de nieuwe leeftijdsindeling 2 jaar per leeftijdscategorie zijn in plaats van de huidige 3 jaar per leeftijdscategorie.

Waarom deze wijziging?

Minder grote leeftijdsverschillen in teams en tijdens wedstrijden. - Kinderen leren sneller en beter door te trainen en spelen met kinderen van hetzelfde ontwikkelingsniveau. - Vergroten spelplezier in het jeugdhandbal. - Aansluiting bij de leeftijdsindelingen in het internationale (jeugd)handbal en bij andere sporten in Nederland (o.a. hockey en voetbal).

Nieuwe leeftijdsindeling

Senioren: 19 jaar en ouder
A-jeugd: 17 en 18 jaar
B-jeugd: 15 en 16 jaar
C-jeugd: 13 en 14 jaar
D-jeugd: 11 en 12 jaar
E-jeugd: 9 en 10 jaar
F-jeugd: 7 en 8 jaar
Kabouters: 6 jaar en jonger

Wij beseffen dat de veranderingen van de leeftijdsindeling best ingrijpend zijn. Zo zullen kleinere verenigingen straks wellicht moeite hebben om in alle leeftijdsgroepen een compleet team op de been te brengen. Komend seizoen zal daarom nadrukkelijk worden beschouwd als een ‘overgangsjaar’, waarbij het NHV zich realiseert dat er soepel moet worden omgegaan met dispensaties. Ook zal het reglementair gemakkelijk worden gemaakt dat verenigingen een combinatieteam vormen (zonder aan de associatieregels te voldoen), terwijl de kinderen wel gewoon lid kunnen blijven van hun eigen vereniging.

Tevens erkennen we dat er op mentaal vlak een ‘drempel’ moet worden genomen. Zo blijven de oudste C-tjes bijvoorbeeld ‘zitten’ in hun huidige categorie en de jongste C-tjes kunnen in de nieuwe situatie wellicht weer terug naar de D-jeugd. Hetzelfde geldt voor de jongste B-jeugd die zich in het nieuwe seizoen opeens weer C’s mogen noemen. Dat is natuurlijk even wennen.

 

Praktische informatie:

Senioren en A-jeugd spelen 2  keer 30 minuten

B-jeugd en C-jeugd spelen 2  keer 25 minuten

D-jeugd speelt 2 keer 20 minuten zonder verlaagd doel

E-jeugd speelt 2 keer 20 minuten met verlaagd doel

F-jeugd speelt 2 keer 20 minuten met minidoel

Kabouters spelen in toernooivorm.