Nieuws

<< Sportvereniging KDO nieuws
Nieuws
 • Lintje voor Ben Plasmeijer

  26 April 2021
  Lintje voor Ben Plasmeijer
  Vandaag, 26 april 2021, is ons Lid van Verdienste Ben Plasmeijer benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

  Het is kwart over negen als Ben nietsvermoedend mag plaatsnemen in de raadzaal. Hij was naar het gemeentehuis gelokt met een smoes. Zo zou hij een afspraak hebben met een beleidsadviseur van de gemeente om te praten voor de museumwagen.

  ,,Die afspraak komt nog wel een keer,” lacht burgemeester Heiliegers tijdens zijn toespraak.

  Ruim zestig jaar geleden begint Ben met zijn vrijwilligerswerk. Hij is 16 jaar en leider van het welpenvoetbalteam bij sportvereniging KDO. De vereniging floreert en dat leidt tot de oprichting van het jeugdbestuur in 1964, waarin hij tot 1995 21 jaar de rol van jeugdsecretaris en 10 jaar van voorzitter vervult. Hij is onder andere de helpende hand bij de bouw van de sportzaal in 1962 en het organiseren van voetbaltoernooien waarbij de opbrengst gaat naar kinderen met polio. 

  Daar blijft het echter niet bij. In 2006 neemt hij het initiatief om de stichting De Kwakel Toen & Nu op te richten. Met als doel om kennis en informatie te verkrijgen en te publiceren over de geschiedenis tot en met de hedendaagse tijd van de woon- en werkgemeenschap De Kwakel. 

  Ook zet Ben zich in voor de Katholieke Ouderenbond De Kwakel. Heiliegers: ,,U kent ontzettend veel seniore inwoners in De Kwakel en onderhoudt met de leden van de bond nauwe contacten. Net als bij KDO en de stichting weet u vrijwilligers enthousiast te maken om de activiteiten te ondersteunen en uit te voeren. Dit is maar een greep uit de organisaties waaraan u als vrijwilliger bent verbonden. U heeft het lintje dan ook meer dan verdiend!”

  Namens KDO mocht ook onze voorzitter Andy Verstelle Ben toespreken. Zijn toespraak, waarin meer details over alle KDO-rollen die Ben in de loop der jaren heeft vervuld tref je hierna aan.

  "Beste Ben,

  Namens iedereen bij KDO, van harte gefeliciteerd met je benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau oftwel “het lintje”. We waren hier graag met veel meer geweest, maar je zult het met Harry en mij moeten doen. Je treedt toe tot een zeer select gezelschap bij KDO dat zowel Lid van Verdienste van KDO is alsook een lintje heeft. En dat is dik verdiend!

  De burgemeester memoreerde net al op hoofdlijnen wat je allemaal hebt bijgedragen aan onze vereniging, maar het leek me passend om er toch iets uitgebreider bij stil te staan.

  Omdat na mij ook Dirk nog een paar woorden zal spreken en we voor 10 uur de zaal uit moeten ben ik helaas genoodzaakt het tot de hoogtepunten te beperken. Want man oh man: wat heb jij in al die jaren een hoop bijgedragen aan KDO. Zit iedereen? Want dan gaan we beginnen…

  Het zal iedereen die het nog niet wist vorig jaar zijn opgevallen. Jij bent geboren in het jaar dat KDO is opgericht. Dus welk jubileum we ook vieren; jij viert dat persoonlijk dat jaar ook. Zo werden “we” vorig jaar allebei 75 jaar. Dat hebben we – wegens corona- helaas klein moeten vieren, maar het was erg mooi dat jij daar, ondanks een ziekenhuisopname vlak ervoor, toch bij kon zijn.

  Op je twaalfde werd je lid van KDO en al op je 14e begon je als vrijwilliger bij KDO.

  Als speler debuteerde je als 17-jarige in KDO-1 op 19 mei 1963 tegen RAP, terwijl je ook nog in de A-junioren speelde; je hebt tot en met 1970 in het eerste gekeept, waar je alle promoties hebt meegemaakt van de 2e klasse AVB naar de 3e klasse KNVB. Tot 1976 verdedigde je het doel van het 2e(en was reservekeeper bij het 1e). Tot 1984 stond je op doel in de ZaMi 1, en daarna in KDO 5, waar je nog twee keer kampioen werd. In 1988 brak je je been tijdens een wedstrijd, waarna je nooit meer gevoetbald hebt.

  Maar gelukkig ben je al die jaren wel als vrijwilliger ontzettend actief gebleven.  Als 14 jarige haalde je de Toto-formulieren op en leverde die in bij Han de Jong; ook de jeugdcontributie (van een dubbeltje tot een kwartje per week) haalde je op, die je inleverde bij May Verhoef.

  Al op je 15e werd je pupillenleider en begon je met het fluiten van jeugdwedstrijden. Je hebt in 1968 de scheidsrechtercursus gedaan en vanaf dat moment heb je in allerlei competities gefloten, op het veld en in de zaal; iets wat je tot je 60e hebt volgehouden.

  Vanuit die rol als pupillenleider groeide je mee rolde je ook langzaam het bestuurswerk in. Je bent tientallen jaren leider en bestuurder geweest binnen het Jeugdbestuur. Van 1982 tot 1989 was je zelfs voorzitter van het Jeugdbestuur. In die jaren heb je aan veel activiteiten bijgedragen: Ons Doel rondbrengen, scheidsrechters en vervoer regelen (met het busje van de pastoor en het eigen KDO-busje), jeugdkampen organiseren, KDO-feesten organiseren, ook hier weer te veel om allemaal op te noemen.

  Voor al die vrijwilligers werkzaamheden werd je in 1989 benoemd tot Lid van Verdienste van KDO. Voor jou reden om nog meer vrijwilligerstaken op je te nemen.

  Zo werd je direct daarop leider van KDO 1, iets wat je 10 jaar hebt gedaan. Daarna werd je vertegenwoordiger van het voetbalbestuur bij uitwedstrijden en omroeper bij thuiswedstrijden

  Ook ben je al jarenlang lid van de sponsorcommissie als ik verteld dat je bijnaam daar Borden-Ben is, weten de meesten wel wat je daaraan bijdraagt. Ook ben je vrijwilliger bij de Kien/ Bingo club, waar je vanaf 2010 als Kienmeester de prijzen voor de Bingo regelt.

  Wellicht een mooi moment om te vermelden dat je in je eerste jaar als lid van onze groepgroep (de mannen die een deel van het onderhoud op ons sportpark verrichten) in 2001 bij het bomen zagen van de ladder bent gevallen en beide benen brak. Dat heeft je niet tegengehouden want ook dat doe je al twintig jaar (de groepgroep, niet dat uit de bomen vallen).

  Kortom, Ben: als er iemand in aanmerking komt voor een “lintje”, dan jij wel. Namens alle leden, bestuurders, sponsoren en vrijwilligers van KDO: het is je van harte gegund.

  Proficiat!"