Het Nederlandse zaalvoetbal

Het Nederlandse zaalvoetbal kende zijn sportieve hoogtijdagen in de jaren tachtig en negentig. Absoluut hoogtepunt was de tweede plek tijdens het WK zaalvoetbal in 1989. Hiermee voegde Nederland zich bij de mondiale zaalvoetbaltop.

Op dit moment staat ons land buiten de top twintig van de FIFA-ranking. Voor de laatste grote eindtoernooien heeft het Nederlands zaalvoetbalteam zich niet weten te kwalificeren. Een impuls voor het zaalvoetbal is dan ook gewenst.

Masterplan Zaalvoetbal
Om het zaalvoetbal weer op de kaart te zetten is in 2010 het Masterplan Zaalvoetbal geschreven. Dit bevat zowel kwantitatieve als kwalitatieve doelstellingen. Zo beoogt de KNVB een top tien-positie voor de nationale ploeg en structurele deelname aan EK’s en WK’s. Daarnaast streeft de KNVB naar 130.000 bij de bond geregistreerde zaalvoetballers.

Grootste teamzaalsport
Uit onderzoek blijkt dat 330.000 Nederlanders weleens zaalvoetballen. Zaalvoetbal is daarmee de grootste teamzaalsport in Nederland. De KNVB heeft de ambitie om zaalvoetbal goed op de kaart te zetten en om het zaalvoetbalknooppunt van Nederland te zijn.

Om die ambities uit te voeren opereert het zaalvoetbal vanaf het seizoen 2011’/12 zelfstandig binnen de KNVB. Deze afdeling heeft een eigen bestuurscommissie – geadviseerd door de hoofdcommissie – en een op het zaalvoetbal gerihte organisatie.

 

 

 

 

 

Topcompetities
Een belangrijke pijler van het Masterplan Zaalvoetbal is herkenbaarheid van het zaalvoetbal. Een logischere aanduiding van de topcompetities sluit hierbij aan. Daarom krijgen de hoogste competitieklassen van het zaalvoetbal met ingang van het seizoen 2012/’13 een andere naam. Vanaf 1 juli 2012 zijn de eredivisie (voorheen topdivisie), eerste divisie en topklasse de drie hoogste niveaus in het zaalvoetbal. Deze naamgeving is gelijk aan de topcompetities binnen het veldvoetbal.

De eredivisie is het hoogste podium waarop zaalvoetballers (m/v) hun talent kunnen laten zien. De komende jaren wil de KNVB samen met de zaalvoetbalverenigingen bouwen aan een verdere professionalisering van deze competitie. Doelstellingen zijn onder meer een betere regionale binding met de achterban, verhoging van het aantal toeschouwers, versterking van het jeugdbeleid en een verbetering van het imago.


Bekijk ook het officiële youtubeaccount van KNVB zaalvoetbal

Bekijk ook het officiële website van KNVB zaalvoetbal

Scroll upScroll down
Evenementen
Weer
  • 14,1°
    Zwaar bewolkt
    Blijvend wisselvallig, maar wel zachter
Buienradar.nl