Nieuws veldvoetbal.

<< Veldvoetbal nieuws
Nieuws
  • KDO selectie naar het zaterdagvoetbal

    12 oktober 2023

    We hebben belangrijk nieuws met betrekking tot het voetbalseizoen van 2024-2025. Vanaf dat seizoen zullen KDO 1 en 2, evenals het JO19-1-team (dat dienst doet als opleidingsteam voor de selectie), overstappen naar het spelen op zaterdag. Voor alle andere teams binnen KDO blijft de speeldag ongewijzigd. We begrijpen dat dit een aanzienlijke verandering is voor onze vereniging, en we willen graag uitleggen waarom we tot dit besluit zijn gekomen.

    Waarom deze verandering?

    De afgelopen jaren zijn veel andere voetbalverenigingen in onze regio overgestapt van zondag naar zaterdag voor hun selectieteams. Dit heeft geleid tot een afname van het aantal teams in de zondagscompetitie, wat op zijn beurt resulteert in een lager niveau op zondag. Bovendien moeten we steeds verder reizen voor uitwedstrijden, wat meer tijd en kosten met zich meebrengt voor spelers enbegeleiding. Ook verdwijnen de traditionele 'derby's' op zondag langzaam. Dit alles heeft ons ertoe aangezet om deze stap te overwegen.

    Werkgroep

    Een werkgroep is in 2021 ingesteld om dit vraagstuk te onderzoeken en advies te geven aan het bestuur over een overstap naar zaterdag. Tot nu toe was het advies elk jaar om nog niet over te stappen. In juli 2023 heeft de werkgroep echter aanbevolen om in 2024-2025 wel de overstap te maken, vooral omdat andere verenigingen in onze regio hetzelfde doen, wat de zondagscompetitie verder verzwakt. Onder meer RKDES, Legmeervogels, FC Aalsmeer en Pancratius (nu SCPB) zijn KDO al voorgegaan.

    Na komend seizoen gaan er vooralsnog 5 verenigingen over naar de zaterdag.

    Toelichting besluit

    Het bestuur heeft dit advies zorgvuldig overwogen en na gesprekken met verschillende belanghebbenden en overlegorganen binnen KDO, is er in september een definitief besluit genomen om vanaf volgend seizoen over te stappen naar het zaterdagvoetbal.

    Hier zijn enkele belangrijke overwegingen die hebben geleid tot dit besluit:

    • Het behoud van de zondagscompetitie wordt steeds moeilijker vanwege kleinere competities, grotere reisafstanden, en een afnemend niveau.
    • Verenigingen kunnen momenteel horizontaal overstappen naar dezelfde klasse op zaterdag, maar de KNVB-regels kunnen veranderen. Met het verder uitstellen van dit besluit loopt KDO het risicoin de laagste klasse te moeten beginnen in de toekomst.
    • Een enquête onder de selectiespelers en begeleiding toonde aan dat de meerderheid positief staat tegenover de overstap naar zaterdag.
    • Spelers willen niet in de laagste klasse spelen, wat een belangrijke reden is voor de overstap.
    • Dit besluit is gunstig op de lange termijn voor het behoud van ons selectieteam.
    • Om een goede overgang vanuit de jeugdopleiding naar de selectie te garanderen, zullen we ook het JO19-1 team op zaterdag laten spelen.
    • Het afnemende aantal derby's op zondag is ook een reden om over te stappen, aangezien deze wedstrijden altijd veel publiek en gezelligheid met zich meebrengen.

    Wat gebeurt er nu?

    In september hebben we de KNVB op de hoogte gesteld van onze overstap naar zaterdag, en zij hebben dit bevestigd. Onze werkgroep zal nu aan de slag gaan om deze overgang soepel te laten verlopen en zal daarvoor worden uitgebreid met enkele nieuwe leden. We zullen jullie regelmatig informeren over de voortgang.

    Vragen?

    Als je vragen hebt over dit besluit, aarzel dan niet om contact op te nemen met Martin de Roij (voorzitter KDO Voetbal). 

    E: mcderoij@caiway.nl

    Met sportieve groet,

    Het bestuur van KDO Voetbal

Evenementen
Weer
  • 16,5°
    Zwaar bewolkt
    Kans op zware onweersbuien
Buienradar.nl