<< Veldvoetbal nieuws
Nieuws
  • VVA/Spartaan gelukkige winnaar in levendig duel tegen KDO

22 februari 2015

Na de twee thuisoverwinningen op rij na de winterstop reisde de ploeg van trainer Raymond de Jong met veel vertrouwen af naar het Amsterdamse VVA/Spartaan. Bij een overwinning van KDO en een nederlaag van Wijk aan Zee (tegen DSOV) zouden de Kwakelaars deze middag de tweede periode in de wacht kunnen slepen. VVA/Spartaan was echter zelf ook nog vol in de race voor de tweede periode en had op voorhand slechts één punt achterstand op KDO. Kortom, alle ingrediënten waren aanwezig voor een spraakmakende wedstrijd aan de Laan van Spartaan. KDO kon in Amsterdam niet beschikken over de vakantiegangers Peter Onderwater en Joris Kortenhorst. Daarnaast is Joeri Stange inmiddels uit het gips, zijn herstel zal nog wel enkele weken gaan duren.

VVA/Spartaan is een echte Amsterdamse voetbalclub met veelal gedisciplineerde voetballers van Marokkaanse afkomst die lastig te bestrijden zijn. In het begin van de wedstrijd waren de behendige Amsterdammers veelal aan de bal en moest KDO hard werken om het tempo van de thuisploeg bij te houden. Naarmate de eerste helft vorderde, beten de Kwakelaars steeds meer van zich af en kregen na een kwartier spelen een ideale mogelijkheid om op voorsprong te komen. Maurice Bartels onderschepte de bal in het zestienmetergebied en ging alleen schuin op doel af. In plaats van de bal af te geven op de vrijstaande Mathijs van Rijn, besloot Maurice zelf te schieten, maar zijn inzet werd knap gekeerd door de Amsterdamse doelman. Twee minuten later schoot de goedspelende Michael Meijer de bal pardoes op zijn eigen paal, waardoor KDO met de schrik vrijkwam. In de daaruit volgende corner ging een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied naast het doel van Tim ten Brink. In de 20e minuut wist Bart van der Tol, uit een slim genomen vrije trap, Sven Vlasman schuin voor het doel te zetten. Het schot van Sven ging helaas net over het Amsterdamse doel.

Tien minuten later was het tot groot genoegen van de vele meegereisde Kwakelse supporters, wel raak. Na een knappe individuele actie van Rick Kruit, waarbij hij bij twee verdedigers wegdraaide, behield Rick het overzicht en zag Timo Kas in kansrijke positie aan komen lopen. Rick speelde de bal op Timo, waarna laatstgenoemde van dichtbij de 0-1 op het scorebord kon zetten. In de 34e minuut had Timo Kas ook de 0-2 op zijn schoen, maar zijn schot vanaf twintig meter afstand werd fraai gered door de zeer alerte doelman van VVA/Spartaan. Twee minuten voor rust vloerde keeper Tim ten Brink een aanstormende Amsterdamse aanvaller in het zestienmetergebied, waardoor de bal op stip werd gelegd. Dit buitenkansje werd feilloos door de Amsterdammers binnengeschoten, 1-1. Op slag van rust redde Tim ten Brink KDO voor een achterstand toen hij de bal op de lijn met zijn voet wegwerkte. Met een 1-1 tussenstand werd even later de rust bereikt.

In de tweede helft waren de Kwakelaars er alles aangelegen om minimaal één punt veilig te stellen, zodat VVA/Spartaan in ieder geval onder KDO bleef staan in de tweede periodestand. In de 52e minuut werd de Kwakelse ploeg hiervoor op zijn wenken bediend. Sven Vlasman werd op de achterlijn hard geraakt op zijn wreef, waarna KDO een terechte penalty kreeg. Rick Kruit ging achter de bal staan, maar de vaak koelbloedige aanvaller, raakte de bal helemaal verkeerd, waardoor de bal recht door het midden ging en gered kon worden door de doelman van VVA/Spartaan. Een flinke klap voor de ploeg van Raymond de Jong zo vroeg in de tweede helft. KDO liet de moed niet zakken en bleef loeren op de spaarzame uitvallen die er ook kwamen. In de 64e minuut ging een schot van Mathijs van Rijn, na een goede loopactie, rakelings naast het doel. Vier minuten later schoot Maurice Bartels een vrije trap vanaf links hard op de paal. Waar de Kwakelaars de 1-2 niet wisten te maken, bleef VVA/Spartaan met bij vlagen ‘tikkie-takkie’ voetbal gevaarlijk in het zestienmetergebied van KDO. In de 71e minuut ontsnapte KDO toen een individuele actie vanaf links net over het Kwakelse doel ging.

De wedstrijd kon in de laatste fase van de wedstrijd nog alle kanten op gaan en was erg spannend voor het in grote getale opgekomen publiek. In de 88e minuut moest KDO uiteindelijk toch het onderspit delven. Na balverlies voorin bij KDO zag, de zo geroemde Kwakelse verdediging, er dit keer niet sterk uit. Vanaf rechts kon de bal worden voorgetrokken, waarna de Amsterdamse spits zijn linksbuiten op maat bediende, die vervolgens de bal hard in de linkerkruising schoot, 2-1. KDO probeerde vervolgens nog van alles om de gelijkmaker te forceren, maar kon geen kans meer creëren, waardoor de Kwakelaars sinds 23 november 2014 de kleedkamer op moest zoeken zonder punten.

Toch kan KDO met gepaste trots terugkijken op dit enerverende duel, er is van het begin tot het einde als team keihard geknokt voor een goed resultaat. Met een beetje meer geluk op de juiste momenten had het duel zo maar in Kwakels voordeel beslist kunnen worden. In de tweede periode heeft VVA/Spartaan nu twee punten voorsprong op KDO en Wijk aan Zee. Zodra VVA/Spartaan op Paaszaterdag (4 april 2015) de uitwedstrijd tegen ZSGO/WMS wint, pakken de Amsterdammers de periode. Voor zowel KDO (uit tegen AGB) als Wijk aan Zee (uit tegen ZSGO/WMS) is het zaak om hun inhaalwedstrijd op 15 maart te winnen om zodoende de druk op VVA/Spartaan hoog te houden. Aankomende zondag speelt KDO haar eerste wedstrijd in derde periode en speelt dan om 14:00 uur thuis tegen de ongeslagen aanstaande kampioen ZSGO/WMS.

Opstelling KDO 1: Tim ten Brink, Danny ten Hoope, Mathijs Molleman, Michael Meijer, Doron Borger, Bart van der Tol, Sven Vlasman (83e Sjors Kas), Timo Kas, Rick Kruit (77e Remco de Boer), Mathijs van Rijn en Maurice Bartels.