Nieuws

<< Sportvereniging KDO nieuws
Nieuws
 • Prachtige nieuwe grasmat op hoofdveld

  6 september 2021
  Prachtige nieuwe grasmat op hoofdveld

  Na een zorgvuldige intensieve voorbereiding is in de zomerperiode het hoofdveld van KDO vervangen voor een nieuwe grasmat! Het oude hoofdveld voldeed niet meer aan de normen en de kwaliteit om er nog veel wedstrijden op te laten spelen. Dat is de reden om het hoofdveld na al die jaren te gaan vervangen.

  De wens binnen KDO was snel duidelijk: er moest weer een grasveld komen, maar wel een grasveld die onder alle weersomstandigheden en jaargetijden goed bespeelbaar blijft. Vanuit KDO zijn met name complexbeheerder René de Jong, hoofdbestuurder Peter Oudshoorn (portefeuille beheer) de trekkers geweest van dit intensieve project. Gedurende het project was er regelmatig overleg met Martin de Roij (voorzitter voetbalbestuur) over de voortgang en afstemmingen.

  René heeft in de voorbereiding veel informatie ingewonnen over de verschillende soorten grasvelden (ondergrond, drainageverbeteringen, sterkte, structuur van het gras etc) met een duidelijke focus: welk grasveld past het beste bij de situatie van KDO?

  Hij kwam terecht bij een nieuw concept voor grasvelden: het O2 concept. Het O2 is een initiatief van het bedrijf DCM en tot stand gekomen door een samenwerking van verschillende cultuurtechnische bedrijven, waaronder het ingenieursbureau PlannIng. Waarbij de specifieke kennis van deze partijen op alle facetten zijn gebundeld.

  Het fysieke gedeelte is gebaseerd op het mengen van de grastoplaag met Lava Oxygen. Lava Oxygen is de belangrijkste pijler binnen het 02 concept. Het is een speciaal gewonnen Lava met een dikte van 0-3 mm. Het voordeel van een lava laag in dit concept is dat er geen verdichting optreedt en dat de grastoplaag hierdoor sterk blijft.

  Verder heeft het nog een paar mooie voordelen: het veld is stabieler door een betere balans tussen water-lucht die wordt opgeslagen in het veld, waardoor bij droogte het veld ook voor langere tijd uitstekend bespeelbaar blijft. Het O2 concept zorgt ervoor dat dit type voetbalveld  ongeveer 400 uur per jaar bespeelbaar is. Dit in tegenstelling tot de standaard grasvelden die ongeveer 180 uur per jaar bespeelbaar zijn.

  Nadat het besluit was genomen om voor het O2 concept te kiezen ging het heel snel, het projectplan werd verder uitgewerkt, offertes aangevraagd en een keuze gemaakt wie de opdracht kreeg om het hoofdveld te vervangen. De keuze viel op de firma G. van der Holst & Zn uit Wassenaar. Met dit bedrijf vond KDO een professionele partner die goed meedacht en slimme aanpassingen voorstelde die geleid hebben tot dit prachtige resultaat.

  Hiernaast zijn het hekwerk, looppaden rondom het hoofdveld ook vernieuwd en wordt in oktober de verlichting aangepast naar ledverlichting. Met de medewerking van de Firma Rodaal uit Mijdrecht en de ‘vrijwilligers van de groengroep’ hangen de reclameborden van de KDO sponsoren weer te ‘blinken’ aan de hekken!

  Het hoofdveld heeft hierdoor weer haar vertrouwde `looks`, maar dan wel in een hele mooie nieuwe jas!