Nieuws

<< Sportvereniging KDO nieuws
Nieuws
 • Rijden voor KDO

  21 augustus 2023
  Rijden voor KDO
  Het is uw beurt om te rijden voor de sportvereniging. Met de achterbank vol is het goed om te weten wat de regels voor het vervoeren van passagiers zijn.

  Reizen met passagiers in de auto

  Het is weer zaterdag. U heeft uw wagen volgeladen met uw kinderen en hun teamgenoten. Op naar de zoveelste uitwedstrijd. Met misschien wel het nieuwe Oranje als bagage is het extra belangrijk dat u de regels kent en zich eraan houdt. En hoe zit het eigenlijk met de verzekering na een ongeluk? Heeft u genoeg aan een WA-verzekering of heeft u een extra dekking nodig?

  De regels voor passagiers in de auto

  Vervoert u personen in de auto? Dan gelden er een aantal basisregels. Zo mogen er niet meer personen in de auto zijn dan dat er zitplaatsen zijn. En moet ieder persoon op een veilige manier vastzitten met een veiligheidsgordel. Toch zijn er soms extra regels om u aan te houden. Bijvoorbeeld wanneer u kinderen bij zich heeft.

  Kinderen vervoeren

  Veiligheid staat altijd voorop. Zeker bij het vervoeren van de allerkleinsten. 

  • Is het kind kleiner dan 1,35m? Dan moet hij of zij in een kinderzitje met een ECE-label zitten. Ook moet het zitje passend zijn voor het gewicht en de lengte van het kind.
  • Is het kind langer dan 1,35m? Dan moet hij of zij – net als volwassenen – gebruikmaken van een veiligheidsgordel.
  • U mag niet meer personen meenemen dan dat er zitplaatsen in de auto zijn. Zelfs niet als er 4 of 5 kinderen op de achterbank passen. Op het kentekenbewijs staat hoeveel zitplaatsen de auto heeft. Een kind mag dus nooit op schoot of in de laadruimte worden vervoerd.

  Uitzonderingen op de kinderregels

  Op veel regels geldt een uitzondering. Zo ook op die voor het rijden met kinderen. Zijn er al 2 kinderzitjes in gebruik op de achterbank en is er geen plek voor een derde? Dan mag een kind van 3 jaar of ouder een autogordel gebruiken. Hij of zij mag niet zonder kinderzitje op de voorbank vervoerd worden.

  Ook mag een kind vanaf 3 jaar heel af en toe de autogordel gebruiken als hij of zij bij iemand anders dan de eigen (pleeg)ouder in de auto zit. Deze uitzondering geldt als de bestuurder in normale situaties ook geen (extra) kinderzitje bij zich heeft. En als de afstand maximaal 50 kilometer is. Denk bijvoorbeeld aan een rit naar een kinderfeestje. Maar haalt oma elke week de kinderen van school? Of rijdt u elke week kinderen naar peuterdans? Dan is het regelmatig vervoer en moet het kind in een zitje zitten.

  Overige regels: autogordels

  Naast regels voor het vervoeren van kinderen zijn er ook algemene regels voor autogordels:

  • Zijn er zitplaatsen zonder autogordels? Dan mogen daar geen personen vervoerd worden. Een uitzondering hierop zijn oudere auto’s waar geen gordels op de achterbank zijn geplaatst. Voor auto’s van voor 1990 geldt geen gordelplicht op de achterbank. Gaat het om een auto van voor 1971? Dan geldt er helemaal geen gordelplicht. Maar let op: zitten er wel gordels in? Dan moeten ze ook gebruikt worden.
  • Iedereen moet een eigen autogordel gebruiken. Kinderen of personen mogen dus geen gordel delen. Iedereen moet een eigen zitplaats hebben. Bij elkaar op schoot mag dus niet. Zelfs niet voor een klein stukje.
  • Heeft een inzittende wel een gordel om, maar niet op de juiste manier? Bijvoorbeeld onder de arm in plaats van over de borst? Dan bestaat de kans dat de verzekeraar de schade niet helemaal vergoedt.

  Een ongeluk met inzittenden

  Een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms gebeurt het door de schuld van een ander. Maar soms let u zelf niet op en bent u de brokkenpiloot. Hoe dan ook is het altijd schrikken. Zeker als er anderen met u meerijden. Is er schade aan personen of spullen? Dan is het extra fijn als u goed verzekerd bent. Maar wat is goed genoeg?

  Meer lees je op : https://www.centraalbeheer.nl/verzekeringen/autoverzekering/rijden-voor-sportvereniging
  Foto: Centraal Beheer