Nieuws veldvoetbal.

<< Veldvoetbal nieuws
Nieuws
  • Wat doen scheidsrechters ?

    16 februari 2022

    Scheidsrechters zijn er voor JULLIE….

    Mijn naam is Mark van Scheppingen en ik sta elke week op het veld als clubscheidsrechter bij KDO voetbal. Dat doe ik al jarenlang met veel plezier! Vorig jaar ben ik toegetreden tot het voetbalbestuur. Daar heb ik Herman Westerbos opgevolgd die jarenlang de scheidsrechters van KDO binnen het voetbalbestuur vertegenwoordigde.

    Nu ik de rol van Herman heb overgenomen wil ik jullie meenemen in wat scheidsrechter zijn nu precies betekent?Maar ook wil ik laten zien hoe leuk het is om een wedstrijd te fluiten. Ik maak ook graag gebruik van dit moment om mensen te enthousiasmeren om mijn voorbeeld te volgen en scheidsrechter bij KDO te worden.Het is leuk om te doen, je levert een maatschappelijke sportieve bijdrage en helpt de voetbalteams binnen KDO om elke week te kunnen voetballen.

    Wie zijn wij?

    Wij zijn ‘vrijwilligers’ van jong tot oud die zich elke week inzetten, zodat de voetbalteams lekker kunnen voetballen in het weekend. Want laten we eerlijk zijn: zonder scheidsrechter is er geen wedstrijd! De scheidsrechters worden ingezet bij de spelers vanaf 12 jaar en onder meerbij de G-voetbal, meiden, vrouwen en seniorenelftallen. Bij O12 en lager zijn er ‘spelbegeleiders’ en dat zijn meestal een trainer of een ouder die alleen ingrijpen bij een wedstrijd als het echt nodig is.

    Wat doen wij?

    De groep clubscheidsrechters binnen KDO proberen iedere voetbalwedstrijd in goede en sportieve banen te leiden. Dat doen wij natuurlijk niet alleen, maar samen met de spelers, leiders, coaches en grensrechters op het veld. Deze mensen hebben vanuit hun rol de verantwoordelijkheid om dat op zo’n goed mogelijke wijze te doen, in het belang van de wedstrijd en de sport.

    Drie weken voor de wedstrijddag ontvangt de scheidsrechter een mail van de KNVB wanneer en bij welke wedstrijd je bent ingedeeld. Daarin staat het wedstrijdprogramma voor de door jou te begeleiden wedstrijd. Op de wedstrijddag zelf meld de scheidsrechter zich 30 minuten voor aanvang van de wedstijd bij het wedstrijdsecretariaat in de KDO kantine. In de voorbereiding drink je wat en maak je een praatje met de leiders/spelers van de desbetreffende teams.

    Na het omkleden in de speciale kleedkamervoor de scheidsrechters controleer je het wedstrijdformulier van beide teams en pas je de bijbehorende regels toe. Hiernastart je de warming-up en zorg je ervoor dat de wedstrijd op tijd begint. Tijdens de rust is er de mogelijkheid om wat te drinken in de kantine of kleedkamer van de scheidsrechters. Na de wedstrijd rond je het wedstrijdformulier af.

    Wat doen wij met kritiek tijdens en na de wedstrijd?

    Een scheidsrechter is nooit foutloos en je weet dat er altijd commentaar is, zowel positief als negatief. Maar daarin zijn wel verschillende vormen. Tijdens de wedstrijd heeft iedere scheidsrechter zijn eigen manier hoe hiermee om te gaan. Bij teveel commentaar tijdens de wedstrijd spreken de scheidsrechters de aanvoerder/leider van het team hierop aan. Tijdens de rust of na de wedstrijd wordt of is dit dan ook uitgesproken.

    Bij ‘extreem’ commentaar tijdens de wedstrijd kan het voorkomen dat de scheidsrechter speler(s), leiders of trainers weg moet sturen. Dit wordt door de scheidsrechter gerapporteerd aan de KNVB via het wedstrijdformulier. De ervaring is dat er soms pittige wedstrijden tussen zitten, maar dat gelukkig meestal extreme incidenten uitblijven. Belangrijk blijft dat je gezamenlijk (scheidsrechters, spelers, trainers en leiders) verantwoordelijk bent voor een sportief wedstrijdverloop zonder incidenten.

    De rol van de scheidsrechter, spelers, trainer en begeleiders zijn hierin echt cruciaal. Het effect van gemelde incidenten bij de KNVB is dat het voetbalbestuur van de betreffende vereniging (niet alleen KDO) vanuit de KNVB vragen krijgt en een rapport moet invullen. Het zorgt voor ‘extra’ veel werk voor bestuur, TC, spelers en begeleiders in de dagen na de wedstrijd. In een aantal gevallen leidt dit tot stevige boetes voor de vereniging. Dat is het allemaal niet waard.

    De ervaring bij KDO is dat wanneer een scheidsrechter hulp nodig heeft dat er genoeg andere vrijwilligers bij KDO zijn die te hulp schieten. En hierbij scheidsrechters steunen. Het voetbalbestuur neemt de scheidsrechters altijd in beschermingbij incidenten.

    Scheidsrechter worden?

    KDO vindt het belangrijk dat er voldoende scheidsrechters zijn. Die zijn er helaas nu niet altijd! Besef je dat wedstrijden alleen doorgang vinden als er scheidsrechters zijn?

    KDO vraagt aan spelers, ouders of anderen die geïnteresseerd zijn in de rol van scheidsrechter, om eens hierover verder te praten metons. Je levert dan een mooie sportieve maatschappelijke bijdrage aan KDO. Een prachtige vereniging waar jij voor staat!Uiteraard krijg je een scheidsrechtercursus aangeboden en ontmoet je veel leuke andere vrijwilligers.

    Lijkt het je leuk om scheidsrechter te worden bij KDO? Neem dan contact op met Mark van Scheppingen via veldvoetbal@kdo.nl

Evenementen
Weer
  • 9,8°
    Zwaar bewolkt
    In het weekend zachter, wel onstabiel
Buienradar.nl